#7 Ett Vasalopp på vattenskidor

Varför inte börja måndagen med lite vädersnack? Albin och Marcus tar upp den härligt varma söndagen vi bjöds på i helgen och hur det påverkade Vasaloppet.


 • Heiner Körnich, 2015-03-31

  Bra och underhållande podcast som vanligt! En sak undrade jag över vid tid 7:02. Menade ni att kallt luft från högre atmosfären blandas nere och kylar vid marken? Det låter som ”Day after tomorrow”, men luftkompressionen gör luften från högre atmosfären ju varmare vid marken. It’s potential temperature, dude.
  Tillägg till Vasaloppet. En artikel från Ray Pierrehumbert (gäst professor i Stockholm): http://www.slate.com/articles/health_and_science/science/2015/03/skiing_and_climate_change_the_future_of_sweden_s_historic_vasaloppet_week.single.html

 • Marcus Sjöstedt, 2015-04-07

  Kul att du lyssnar och gillar vår podcast. I viss mån kan definitivt kallare luft i höjden påverka maxtemperaturen vid marken. Har vi ett väl omblandat gränsskikt och torr luft avtar temperaturen med 1°C/100m, alltså följer den torradiabatisk lapse rate. Låt oss säga att temperaturen ligger på +10°C vid 1500m höjd. Trots att solen då värmer på är det svårt att nå mycket högre än +25°C vid marken då vi får ett instabilt gränsskikt dvs. temperaturen avtar mer än 1°C/100m. Den varma luften vid marken stiger och kallare luft högre upp blandas ner. Det är sant att luftkompressionen medför att temperaturen stiger i den kalla luften när den sjunker, men i vilket fall bromsas den tidigare stabila uppvärmningen vid marken.

 • Heiner Körnich, 2015-04-13

  då förstår jag. Det är alltså ett väldigt djupt gränsskikt som måste värmas upp från marken och begränsar så temperaturen. Luften från 1500m-höjd har ju också ha 25 grader vid marken. Den kyler alltså inte, bara att solen måste värma upp mer luftmassa, innan temperaturen vid marken stiger. Det hade jag faktiskt inte tänkt på. Tack för svaret!